Fakta om Filippinerna

Landet

Filippinerna består av 7107 öar, med en total yta på 299764 kvadratkilometer. 

 

Huvudögrupperna är Luzon, Visayas och Mindanao. 

 

Huvudstaden är Manilla. Tidszon: GMT+8. 

 

Klicka här för en mer detaljerad bild över Filippinerna. Kartan öppnas i fönstret till höger

 

Befolkning

Invånarantal - 105 miljoner. 2018

 

Den årliga befolkningsökningen ligger på 2,36%. 

 

Över hälften av befolkningen tillhör Luzon, den största ögruppen.

 

Filippinerna är världens tolfte folkrikaste land med en beräknad folkmängd på cirka 100 miljoner invånare 2014.[2] Ungefär två tredjedelar bor på Luzon. Huvudstaden Manila är tillsammans med den omgivande regionen Metro Manila en av världens folkrikaste storstadsområden.

 

Utbildningssystemet är baserat på kursplaner från USA. 95,9% är läskunniga, utan någon större skillnad mellan män och kvinnor.

 

Medellivslängden är 69,29 år, (kvinnor: 72,28, män: 66,44). Den årliga befolkningstillväxten är cirka 1,92%, med 26,3 födda per 1 000 människor, och landet är på grund av denna höga tillväxttakt tättbefolkat.

 

Invånarna i Filippinerna kallas för filippinier eller filippinare. I dagligt tal kan en filippinare kalla sig själv för pinoy/pinay. Ungefär 95% av befolkningen är enligt officiella uppgifter ättlingar till en rad av vågor av austronesiska immigranter som anlände för cirka tusen år sedan och som bosatte sig över hela arkipelagen. 

 

Filippinierna kan indelas i 12 större språkgrupper samt ett stort antal mindre grupper.

 

Urinvånarna (aeta) ersattes i hög grad av de invandrande austroneserna och utgör idag endast 0,03% av befolkningen (cirka 30 000). Cirka 2% av befolkningen är mestiser, och medan deras antal är litet så har de ändå stort ekonomiskt och politiskt inflytande. 

 

Den största icke-filippinska befolkningsgruppen i landet är kineser (3%). Den resterande befolkningen består av andra utländska nationaliteter.

 

Det stora antalet inhemska etniska grupper med egna språk gör Filippinerna till ett ur etnisk synvinkel sett mycket heterogent land. 

 

De senaste decennierna har regeringen aktivt arbetat för att göra kulturen mer homogen, men det har mött stort motstånd från flera etniska grupper, vilka alls inte önskar assimileras in i en gemensam filippinsk kultur. Dessa regeringens strävanden har setts som Manila-imperalism.

Valutan

Valutan heter Peso, delat i 100 centavos. Växling kan göras på de flesta hotell, banker och auktoriserade växlingsföretag, godkända av Central Bank of the Philippines. 

 

Internationella kreditkort så som Visa, Diners Club, Master Card och American Express accepteras på de flesta större inrättningar.

 

Måttenhet: Metriskt (cm, meter, kilometer) 

 

Elekticitet: 220 Volt men även 110 Volt förekommer.

 

Filippinerna klassas som ett utvecklingsland. Även om det i grunden är en jordbruksnation har lätt industri och tjänstesektorn gjort stora inbrytningar i landet. Filippinernas nominella BNP är 144 miljarder USD (2007)[5] och landet anses komma på 46:e plats av 184 länder och femtonde bland Asiens länder.

 

Under 2007 växte Filippinernas ekonomi med 7,3%, vilket var den näst snabbast växande ekonomin i Sydöstra Asien endast efter Vietnam.

 

Landet kallas ofta Asiens nya tigerekonomi. Det drabbades av Asienkrisen 1998, i förening med stigande priser, inflation och dåliga väderförhållanden. Den ekonomiska tillväxten föll från 5% 1997 till 0,6% 1998, men återhämtade sig sedan till omkring 3% 1999 och 4% 2000. 

 

Regeringen har lovat att fortsätta sina ekonomiska reformer för att medverka till att komma ikapp utvecklingstakten i de nyligen industrialiserade länderna i Östasien. 

 

Försöken att förbättra den ekonomiska situationen hämmas av stora skulder, med en statsskuld på 77% av BNP. 

 

Avbetalningen av statsskulden tar en större del av budgeten än utbildningsdepartementet och försvarsmakten tillsammans.

 

Regeringens strategi för att förbättra ekonomin innehåller förbättringar av infrastruktur, reformer av skattesystemet för att öka statens intäkter, främja avreglering och privatiseringar och öka handelsintegrationen med omgivande länder. 

 

Framtidsutsikterna beror mycket på den ekonomiska utvecklingen i de två stora handelspartnerna USA och Japan, samt på större regeringspolitikens och administrationens utveckling.

 

På senare år har många call centers och business process outsourcing (BPO)-företag flyttat till Filippinerna och skapat tusentals nya arbetstillfällen. Den 1 november 2005 infördes en ny lag om utökad moms, som syftar till att skära ned utlandsskulden och förbättra offentliga tjänster.

 

Filippinerna är medlem av Asiatiska utvecklingsbanken, Världsbanken, Internationella valutafonden, samt andra internationella ekonomiska sammanslutningar, såsom APEC, Colomboplanen och G-77.

Klimatet

Från mars till maj är det varmt och torrt. 

 

Juni till oktober - regnigt. 

 

November till februari - svalt. Medeltemperaturen är 25-32°C. 

 

Den relativa luftfuktigheten 77%.

 

För detaljerad väderinfo >>> Mindoro Weather

 

Språket

Filippinerna har två officiella språk - Filippinska (Tagalog) och Engelska. 

 

Övriga stora utländska språk som talas på Filippinerna inkluderar spanska, hokkien, kantonesiska, indonesiska, sindhi, punjabi, koreanska och arabiska.

 

På Filippinerna talas mer än 170 språk, av vilka nästan alla tillhör den västliga malajo-polynesiska språkgruppen av austronesiska språk. 

 

Det största undantaget är chavacano som är ett spanskbaserat kreolspråk. Enligt 1987 års konstitution är filipino (baserat på tagalog) och engelska officiella språk.

 

Det finns 12 regionala språk, och dessa har mer än en miljon talare vardera: tagalog, cebuano, ilokano, hiligaynon, waray-waray, bikol, kapampangan, pangasinan, kinaray-a, maranao, maguindanao och tausug.

Religion

Filippinerna är det fjärde största katolska landet i världen , det trettonde största protestantiska landet, det sjuttonde största buddhistiska landet och det fyrtionde största muslimska landet. 92 procent av alla filippiner är kristna. 83 procentenheter av dessa tillhör Romersk-katolska kyrkan. 

 

De övriga 9 procentenheterna kristna tillhör olika protestantiska samfund. Fastän kristendomen är en stor kraft i kulturen lever även äldre trosuppfattningar och ritualer kvar.

 

Den katolska kyrkan har stort inflytande både i statliga och icke-statliga sammanhang, trots att åtskillnad mellan kyrka och stat är inskriven i konstitutionen. 

 

Filippinerna har för närvarande två kardinaler, Ricardo Cardinal Vidal och Jose Cardinal Sanchez. Den 2005 avlidne Jaime Cardinal Sin var en betydelsefull andlig ledare som aktivt deltog i den politiska utvecklingen i landet. 

 

Den mest kända katedralen är Manilas katedral.

 

De olika protestantiska samfunden har förbindelser med nordamerikanska kyrkor och det finns många amerikanska missionärer i landet. 

 

Två filippinska oberoende kyrkor bildades i början av 1900-talet och är framträdande idag. Dessa är Oberoende Filippinska Kyrkan (gr. 1902 under inflytande av Gregorio Aglipay) och Iglesia ni Cristo (Kristi kyrka, gr. 1913).

 

5 procent av invånarna är muslimer.

© 2014 HOFF ÄVENTYRSRESOR

  • Facebook Clean
  • Twitter Clean
  • Google Clean
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now